Cum să votezi ușor la locale

Anul 2020 vine cu 2 scrutine de alegeri vitale pentru următorii 5-10 ani – locale și parlamentare. Din păcate, conform legislației în vigoare, nu se poate vota decât la adresa de domiciliu.

Ce poți face ca să te asiguri că vei putea vota:

1. Îți pregătești din timp programul pentru perioada alegerilor pentru a te asigura că vei fi în localitatea de domiciliu. Dacă pentru asta ai nevoie de un bilet de tren/avion, achiziționează-l cu suficient timp înainte. Ar fi cam neplăcut să nu mai găsești bilete pentru cursa dorită.

2. Dacă ai reședința la altă adresă decât cea din cartea de identitate, poți începe demersurile pentru obținerea vizei de flotant. Pentru comuna Ulmi, pentru a obține viza de flotant ai nevoie de o adeverință de la Primărie (servește ca dovadă a adresei la care îți vei face viza de flotant). Următorul pas este să mergi la Bolintin-Vale, la Evidența Populației (în incinta Primăriei Bolintin-Vale). Pentru dosar ai nevoie de adeverința de la Primărie, o cerere pe care o poți lua chiar de la Evidența Populației și cartea de identitate în original (va rămâne la ei până se va elibera viza). Nu se plătește nicio taxă. Totul durează câteva zile.

Dacă dorești să îți faci o nouă carte de identitate, cu adresa unde locuiești, drumul pe care trebuie să îl parcurgi este același. Vei avea nevoie de:
• Cerere de schimbare a cărții de identitate (se poate lua și de la xerox-ul aflat vis-a-vis de Evidența Populației)
• Adeverința de la Primăria Ulmi pentru a face dovada noii adrese – original și copie
• Certificat de naștere – original și copie
• Certificat de căsătorie (dacă este cazul) – original și copie
• Certificat de naștere pentru copiii sub 14 ani – original și copie (se va menționa pe cerere dacă minorul va rămâne la vechea adresă sau se va muta la noua adresă)
• Taxă eliberare carte de identitate – 7 lei (se plătește la Casieria aflată în incinta Primăriei Bolintin-Vale
• Și un plic format A4 – se găsește tot la xerox-ul de vis-a-vis de Primărie sau îl poți cumpăra din altă parte.

Termenul oficial de eliberare a noii carți de identitate este de 20 de zile, însă este posibil să îl primești și mai devreme.

De ce este important să votezi în (și pentru) comuna în care locuiești? Pentru că este în puterea ta să schimbi ce nu funcționează bine! Pentru că cei ce vor primi votul tău vor lucra pentru a pune în practică dorințele pe care și tu le ai pentru dezvoltarea comunei.

Pentru că tu poți fi schimbarea!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *